Myyteillä ja saduilla on suurempi kansainvälistä ystävyyttä lisäävä vaikutus kuin ymmärretäänkään. Ne ovat mitä parhainta rauhantyötä. Parhaimmillaan se auttaa ratkaisemaan omia ongelmia, voittamaan vaikeuksia ja uskomaan elämään.
8.12.2014
Uusi luettu satu
Lisäsin uuden sadun luettuna Omat sadut -sivulle. Äänite on sadusta "Vaarallinen yö". Äänen laatu ei ole paras mahdollinen, minulla oli teknisiä ongelmia, parempi mikrofoni särkyi ja jouduin tekemään työn kuulokkeiden mikrofonilla.
Täytyy laittaa joulupukille viime hetken lahjatoiveena uusi, kunnollinen mikrofoni.
7.12.2014
2.12.2014
Satu-uutisia
Hei satu-ihmiset
Huolestuttavia uutisia satujen lukemisesta.
Linkki:
Satuja luetaan aiempaa vähemmän
E-kirjat voisivat olla yksi pelastus. Monilla vanhemmilla varmaan aikapulakin, ei ennätetä kirjastoon. Mutta joka kodissa on nykyisin tietotekniikkaa. Perinteisen kirjan voi korvata e-kirjalla tai vaikka suoraan tämäntapaiseen blogiin kirjoitetuilla saduilla.
Leipätyö syönyt hiukan bloginpitäjän aikaa, mutta pieni loma on tulossa ja tarkoitukseni on laittaa luettavaa sekä kuunneltavaa tänne blogiin lähiaikoina.
24.11.2014
Virolaista lastenkirjallisuutta
Täytyy vielä lopuksi kertoa, kuinka hämmennyin lasten satutuokiota pitäessäni. Ajattelin olla nykyaikainen ja valitsin satutunnille e-kirjan luettavaksi. Lapset saivat vuoronperään kääntää sivua tabletin näytöllä. Olin jo lähes lopussa, kun eräs suloinen 3 v. tyttö katsoi minua ja kysyi: "Milloin sinä Soili oikein luet meille sen satukirjan?"
Hämmennyin, en oikein osannut sanoa mitään. Sitten yritin kömpelösti selittää, että tässähän tämä satukirja on, jota minä luen.
Joten kyllä lapset taitavat vielä kuitenkin nauttia ihan perinteisistä kirjoistakin, kun vain joku niitä heille lukee.
16.11.2014
Kirjoittaminen
Leipätyö hiukan imaissut aikaa, pitäisi tässä kuitenkin lähiaikoina helpottaa ja pääsen taas tämän "lempilapseni" eli satujen kirjoittamisen pariin.
Ongelmani varmaan on ollut "aivojen" väsymys työpäivän jälkeen. Ajatus ei kulje ja tarina ei lähde.
Onneksi kuitenkin jaksan lukea ja näin pitää yllä suhdettani satuihin.
6.11.2014
Kirja uutisia
Linkki yle 1:sen sivuille:
finlandia junior -palkinnosta kilpailee kuusi teosta
3.11.2014
26.10.2014
Lasten kirjojen sensurointi
Hei kaikille lukijoille
Vähän vakavampaa ja varmaan myös kahvipöytäkeskustelua herättävää uutisointia lasten kirjoista.
Linkki yle 1:sen uutisiin
Lastenkirjojen sensurointi
Vaikka itse en käsittele saduissani noita uutisen sisältämiä aiheita, niin toki olen niitä kirjoittajana ja äitinä pohtinut.
Olen samoilla linjoilla kirjoittajan kanssa siitä, että emme voi estää lapsiamme törmäämästä kyseisiin asioihin, mutta hyvän lastenkirjan avulla meille aukeaa mainio mahdollisuus käsitellä aiheita lapsen kanssa yhdessä. Toki tilannetta mutkistaa, jos asiat ovat meille aikuisillekkin vaikeita.
Poikieni ollessa pieniä hyödynsin ko. aiheita käsitteleviä lastenkirjoja, koska lapset alkoivat aika varhain kysellä niistä. Hyvin kirjoitettu, sekä kuvitettu lastenkirja oli oiva apuväline käydä arkojakin asioita läpi.
Nuo seksuaalisuuteen liittyvät asiat tuntuvat erityisesti olevan kuuma peruna. Silloin, kun poikani olivat pieniä, yksi hälinää aiheuttava lastenohjelma oli teletapit. En muista kuka heistä kulki käsilaukku mukanaan, mutta joku vanhempi sen tulkitsi homoudeksi. Itse en ollut moista tullut ajatelleeksi. Jäin miettimään olenko tyhmä vai naiivi, kun en edes homoutta huomaa, vaikka se lähes joka ilta kiisi tv-ruudussa käsilaukku kädessä ihan silmieni edessä.
Ei silti, minua ei edes olisi koko asia häirinnyt, vaikka Teletapin otsassa olisi lukenut sen seksuaalinen suuntaus. Mutta he, joita asia häiritsi, vaativat kovalla äänellä kyseisen lastenohjelman lopettamista.
Jokaisella vanhemmalla on toki oikeus valita oma tyylinsä näissä asioissa, toivoisin kuitenkin, ettei yritettäisi viedä samalla pois niiden vanhempien oikeuksia, jotka rohkeasti lukevat ja juttelevat lastensa kanssa aroistakin asioista.
20.10.2014
19.10.2014
Uusi satu
Omat sadut -sivulla on kirjoittamani uusi satu nimeltä: Vaarallinen yö.
18.10.2014
16.10.2014
Luettua
Kirjaston poistokirjoja. Täytynee sanoa, että aarteitakin löytyy. Luin eilen ko. kirjan mummitettavalle ja kirja osottautui hauskaksi.
Kirjailija ja kuvittaja Scoular Anderson on tehnyt aika läjän lastenkirjoja. Tämä kirja on vuodelta 1987. Teksti oli helppoa lukea ja tyyli ihanan yksinkertainen.
Suosittelen, jos sattuu jostain löytymään.
Kirja kertoo kuninkaasta, jonka puutarhaan on ilmestynyt jättikokoinen vanukas. Kuningas ei ole kovin mielissään ja haluaa eroon vanukkaasta. Miten lopulta käy?
4.10.2014
Luettu satukirja
Elsa Beskowin Pikku-Tommin kalaretki vuodelta 1985. Tähänkin aikaan oikein sopiva ja lempeä lukukokemus Pikku-Tommista ja pienestä kalasta nimeltä Välkky.
Satu laittaa ajattelemaan (uskoisin) luonnon eläinten lemmikiksi ottamista ja pieneen tilaan sulkemista. Yleensäkin eläinten kohtelua eläinten näkökulmasta. Aion lukea sadun satutunnilla.
Omissakin saduissani on usein joku "jalo" ajatus, vaikka en oikein innostu suorasta ja pelotteluun perustavasta moralisoinnista. Mutta onhan aikuisen kuitenkin autettava ja herätettävä lapsen kyky myötäelää ympäröivän luonnon ja muiden lajitoveriensa kanssa. Aikuisen esimerkki lie se paras, sadut hyvä apu siinä.
Rakastan myös satuja, jotka ovat vain viihdyttäviä, ilman mitään sen kummempaa ideaa. Aina ei tarvitse olla vakava ja kasvattava, iloa ja vain viihdytystäkin tarvitaan.
26.9.2014
Satuliikuntaa
Leikitin illalla satuliikuntakerholaisia (3 - 4 v) tällä leikillä ja se sai valtavan suosion. Lapset olisivat jaksaneet jatkaa leikkiä vaikka kuinka kauan. Leikkiin kuuluva loru on helppo ja pienet oppivat sen nopeasti.
Voi kuinka saankaan voimia aina noiden lasten kanssa touhuilujen aikana. Saa leikittää ja leikkiä itse. Leikki on todellista terapiaa, siinä voi antaa sisäisen lapsensa elää iloista lapsen elämää. Suosittelen lämpimästi kaikille.
Erityisesti leikit, joihin kuuluu jokin loru, runo tai laulu ovat kokonaisvaltaisesti rentouttavia. Leikin loru jäi elämään minulle "korvamadoksi", mutta se ei haittaa. Loru on hauska ja saa hyvälle tuulelle ja tuo muiston lasten kanssa leikkimisestä.
24.9.2014
Väliaikatietoja
Saduntekijän vei työt hetkeksi mennessään. Päivitän blogia piakkoin, kunhan taas saan opetushommat rullaamaan.
Terveisin Saduntekijä
13.9.2014
Linkki
Tässä linkki tv 1:hen Puoli seitsemän -ohjelmaan. Käykäähän kurkkaamassa ja innostukaa osallistumaan.
LINKKI:
kirjoita-runolapselle
3.9.2014
Kirjoittamisesta ja vähän muustakin
Päivittelin hiukan Kirjoittaminen -sivua.
Tänään aloitin paikallisessa kirjastossa satutuokion pitämisen. Luin lapsille M Christina Buterin kirjan Siilin sadepäivä.
Saattoi olla niin, että nautin tuokiosta enemmän itse kuin lapset. Se vain vahvisti omaa satujen ja lastenrunojen kirjoittamista.
Luin aluksi Kaija Pakkasen kirjasta Leikkimökin runokoppa seuraavan runon.
27.8.2014
Uusi kuunneltava satu
Lehtipeikon juoru -satu on nyt myös kuunneltavana Omat sadut -sivulla.
terveisin Saduntekijä
26.8.2014
Satuja kuunneltavaksi
Olen kauan jo haaveillut satujen lukemista äänitteiksi. Työskentelin muutaman päivän asian parissa ja sain kuin sainkin ensimmäisen äänitteen tehtyä.
Äänitteen laatu ei yllä studiotasolle, koska sadun äänite on tehty tietokoneen nauhurilla ja halpamikillä. Minulta myös puuttuu tällä hetkellä ohjelma, jolla voisi parannella kyseisen tiedostomuodon äänitteitä.
Äänitteestä tuli kuitenkin kelvollinen, joten uskalsin sen laittaa kuunneltavaksi. Muutama pieni virhe varmaan löytyy, mutta toivon, etteivät ne häiritse.
Äänite on sadusta Ukkosen jälkeen ja löytyy Omat sadut -sivulta.
Susirajan sanomiset -verkkolehti myöhästyy. Julkaisen heti, kun saan sen kasattua.
terveisin Saduntekijä
22.8.2014
Satu
Omat sadut -sivulta löytyy uusi kirjoittamani satu: Ukkosen jälkeen.
Sadussa ei ole kuvitusta, mutta se on suht lyhyt.
18.8.2014
Peikkolapsen tanssi
Saan varmaan omia tekstejä tänne lähiaikoina.
Laitan luettavaksi Kaija Pakkasen kirjasta Leikkimökin runokoppa yhden hänen lastenrunoistaan (1982). Herkän ja kauniin mustavalkokuvituksen on tehnyt Maija Karma.
Peikkolapsen tanssi
Kuun paisteessa
jos metsään vaellat,
syvälle korpeen
kylistä samoat,
niin siellä alla kuun,
alla käiveräisen puun

Kuunvalon kimmel hiuksissaan
ja naavahelmat maata viistäen,
varjonsa kauas hankeen yltäen
käy peikkolapsi yksin tanssimaan.
Hän pyörteen lailla kieppuaa
ja raivoisasti polkee jalkaa,
mut äkkiä taas heinän lailla huojuaa,
ja kevyt varjotanssi alkaa.
Hän huutaa, hoilaa, irvistää
ja kuulle kujertaen virnistää,
yks kaks taas huilun ääntä tavoittaa
tai omana kaikunansa huhuaa.
Kun päivä metsän takaa nousee taas
ens säteet metsän ylle heittäen,
käy peikkolapsi pensaan alle käppyrään
ja arat silmät kämmenillä peittäen
hän uneen vaipuu yksinään.
On päivä näet peikkolapsen yö.
14.8.2014
Lastenkirjastokurssi
Hei kaikille
Alla olevasta linkistä pääsee lukemaan Lastenkirjastokurssi -sivuja. Linkin pitäisi aueta suoraan sivulle, missä on saduista ja sadutuksesta asiaa.
LINKKI:
Saduista ja sadutuksesta
Sadun merkityksestä ei varmaan koskaan pysty puhumaan liikaa. Suosittelen myös, että luette lapsillenne kuvattomia satuja. Ne kehittävät lapsen mielikuvitusta tehokkaasti tässä valmiiksi kuvitetussa ja pureksitussa maailmassa.
Eikä parane unohtaa, että tekevät ne hyvää aikuisillekkin, sadut nimittäin.
11.8.2014
Oma sivu Susirajan sanomisille
Tein Susirajan sanomisille oman sivun. Löytyy nimellä: Susirajan sanomiset -lehtinen.
Elokuu juoksee kovaa vauhtia kohti syyskuuta. Moni pieni ihminen on aloittanut koulunsa.
Uusille lukijoille: Sadut -sivulla on satu Lehtipeikon juoru, joka kertoo pienestä koululaisesta. Omissa runoissakin löytyy runo kouluun liittyen: Hiiden koulumatka. Se ehkä kuvastaa päivää, jolloin kouluun meno ei ole ihan mukavinta hommaa.
Siis elokuu juoksee, lapset ovat aloittaneet koulunsa ja minä jatkan kirjoittamista lapsille ja siinä sivussa vähän itsellenikin. Vaikka olen jo aika vanha, ulkoisesti, asuu sisälläni pieni nauravainen tyttö, joka haluaa hassutella sanoilla ja kertoa tarinoita muista maailmoista.
Kaija Pakkasen kirjasta Leikkimökin runokoppa:
5.8.2014
Ajatuksia kirjoittamisesta
Kuukausi ilman tekstin tuottamista ajoi asiansa. Mieli alkoi jo askarrella ja kehitellä tarinoita. Tuli ikävä kirjoittamista. Nyt sitten seuraava askel aloittaa käytännössä homma.
Elokuun aikana "kunnostelen" myös blogia. Susirajan -sanomiset ovat nyt etusivulla ja niille täytynee laittaa oma paikka.
Inkeri Karvonen, kirjasta Samettikuu:
16.7.2014
3.7.2014
Löytökirja
Selailin hiukan kirjaa. Sieltä löytyi myös runoja. Laitan tähän yhden.
nytpä tuhman tempun tein!
Siispä anna piiskaa tälle
kömpelölle hyppijälle!
Anna piiskaa aimo lailla!
Ruusu! Hypin hölmön lailla.
26.6.2014
Susirajan sanomiset
Hei lukijani
Tässä toinen Susirajan sanomiset.
Linkki lehteen löytyy Susirajan sanomiset -lehtinen sivulta. Siirsin verkkolehden ilmestymään omalle sivulleen.
Kirjoittaminen -sivulle laitettu pieni ajatus kirjoittamisesta tai kirjoittamattomuudesta.
29.5.2014
Satuinen verkkolehti
Hei
Tein lapsille luettavaksi sadunomaisen ja luontoaiheisen julkaisun. Se sisältää viisi sivua ja on tallennettu pdf:nä.
Ideana on Susirajalaisten sanomiset -niminen lehti, joka sisältää luontovalokuvia ja niihin tarinoita. Lehdessä seurataan satuolentojen, eläimien ja kasvien elämää pienessä Susirajan kylässä.
Pyrin tekemään 1-2 lehteä kuukaudessa.
Alla olevasta linkistä pääset lukemaan ensimmäistä numeroa:
LINKKI lehteen löytyy Susirajan sanomiset -lehtinen sivulta. Siirsin lehdet ilmestymään omalle sivulleen.
23.5.2014
Runoutta W.Shakespearelta ja minulta
William Shakespearen (1564-1616), Kesäyön unelma:
15.5.2014
Sananjalkoja metsäpolulla ja Saduntekijää
3.5.2014
Lumottu lipas ja muita kirjoja
![]() |
Lumottu lipas; Leena Laulajainen |
24.4.2014
Kaikkea sitä näkee
Otin valokuvan ja runoilin hiukan, mitä metsässä tapahtui. Voit käydä katsomassa valokuvan ja lukemassa runon omat lorut -sivuilta.
Kannattaa pitää silmät auki metsässä liikkuessa ja tietenkin jokin kuvauslaite mukana, tässä tapauksessä minulla oli kännykkä taskussa.
20.4.2014
Aikasyöppö riehuu
Aikasyöppö riehuu talossani, enkä ole ennättänyt vielä saada valmiiksi uutta satua tänne blogiin luettavaksi. Mutta se on tekeillä.
Kunpa voisin väittää, että minulle kävi, kuten alla olevassa tekstin pätkässä Ellielle ja siksi tekstejä ei ilmaannu luettavaksi.
Keijut kirjastani, siellä oli ote Charles Kingsleyn kirjasta; Vellamon lapset (The Water-Babies, 1863):
Eräänä kuutamoyönä keijukaiset lensivät ikkunasta sisään ja toivat Ellielle niin kauniit siivet, ettei hän malttanut olla panematta niitä hartioilleen ja niiden avulla hän lensi ulos ikkunasta ja maiden ja merien yli ja ylös pilvien läpi, eikä kukaan kuullut tai nähnyt häntä hyvin pitkään aikaan.
Tällä pätkällä voisi vaikka aloittaa oman iltasadun ja keksiä tarinaan lisää tai pyytää lasta keksimään.
Itse en ole lukenut ko. kirjaa, mutta aion sen pikimiten lainata kirjastosta ja lukaista.
Laitan alle linkin, jossa hiukan asiaa kirjasta ja kirjailijasta.
http://mettemamma.blogspot.fi/2005/06/vellamon-lasten-is.html
26.3.2014
Miroslav Valek
16.3.2014
Pöllö päivät piilossaan
uneksii vain hiiristä,
Hiirulainen sukkelaan
livahtaa sen piiristä.
Eikä pöllön rehvana
näe hiiriherkkua.
Saalistakoon otsa hiessä,
rillit kun on tipotiessä!
Lastenrunokirja oli kirjaston poistolöytöjä, hinta 20 senttiä. Kirjoittaja on slovakialainen Miroslav Valek. Kuvittaja Miroslav Cipar. Runojen lisäksi viehätyin kuvitukseen, minun silmilleni herkullista.
Laitoin Omat lorut -sivuille kiukkulorun. Olen kirjoittanut sen yli kymmenen vuotta sitten. Sain innoituksen joko omasta kiukusta tai lapsen kiukuttelusta. Laitoin myös Kirjoittaminen -sivulle ajatuksiani.
7.3.2014
5.3.2014
Herra Huu
Ote:
Herra Huu ja sairas puu
Herra Huu katsoi ulos. Puu oli ikkunan vieressä niin kuin oli aina ollut. Mutta mitä! Puusta oli jälleen pudonnut paljon lehtiä. Niitä oli maassa vähän kaikkialla.
Puun täytyy olla pahasti sairas, herra Huu ajatteli. Minun täytyy auttaa sitä. Ja hän etsi laastaria, neulan, lankaa, sakset ja lääkettä ja lähti ulos tikapuita pystyttämään.
Ja koko päivän herra Huu neuloi, laastaroi, ompeli ja lääkitsi lehtiä takaisin puuhun. Illalla hän oli niin väsynyt, että nukahti ehtimättä ajatella yhtään mitään.
27.2.2014
Kiljusia
Kirjaston antia.
Iki-ihanasta Kiljusen herrasväestä on tehty uudistettu versio. Vanhoja Kiljusia, itse Jalmari Finnen kirjoittamina, sain poistosta 0,20 senttiä kappale.
Kiljuset kuuluivat lapsuuteni arkeen, niinkuin puolukkapuuro ja ruisleipä.
Uusi satu
Hei
Omat sadut -sivuilla on Satu sadusta, joka asui piirongin laatikossa. Blogi ei antanut muotoilla, teen muotoilukorjaukset myöhemmin.
Hyviä lukuhetkiä.
20.2.2014
17.2.2014
Sanaleikkejä ja leikkeihin sanoja -sivu
Tosi hauskoja. Itselle jäänyt muistiin se perinteinen, jota käytän vieläkin lasten liikuntakerhossa.
12.2.2014
Tove Jansson: Näkymätön lapsi
Muumipappa lähtee etsimään Hattivatteja, sanomatta sanaakaan muille.
Ote kirjasta: Kukaan ei ollut levoton, ja se oli hyvä juttu. He olivat päättäneet, etteivät olisi koskaan levottomia toistensa takia. Siten he antoivat toisilleen hyvän omantunnon ja niin paljon vapautta kuin mahdollista.
Äiti aloitti siis vähin äänin uuden neulomuksen, ja jossain lännessä päin kulki Muumipappa suoraan eteenpäin mielessään hämärä ajatus.
Jokin vain aina "kolahtaa" noissa Toven teksteissä.
10.2.2014
Jatkokertomuksen jatkoa
Jatkokertomus -sivun tarina Puunhenki sai tänään jatkoa.
Kuuntelin Kreeta Onkelin haastattelun, missä hän kertoi halunneensa kirjoittaa lastenkirjan, joka ei ole fantasiaa (Poika, joka menetti muistinsa). Toki hän on jäljillä siinä, että fantasiaa kirjoitetaan paljon nykyään. Vaikka onhan fantasiaa ja satuja lapsille kirjoitettu aina. Samoin ns. reaaliteetteihin pohjautuvaa kirjallisuutta.
Oman lapsuuden "ei fantasia" kirjat, esim.:
Anni Polvan: Tiina -kirjat
Astrid Lindgrenin: Eemeli -kirjat
Hauskin mielleyhtymä ajatuksesta menettää muistinsa, vei minut muistelemaan Oiva Paloheimon kirjaa -Tirlittan-, joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1953.
- Tirlittan lensi kanavaan. Tirlittan upposi. Tirlittan nousi pinnalle. Tirlittan hengitti-.
En muista, milloin minulle luettiin, vai luinko itse ko. kirjan? Mutta kirja jäi mieleen, lauluineen. Jokin siinä vain kolahti.
Kirja on kyllä aika huimalentoinen, mutta hauska. Mieleen on jäänyt erityisesti luuvaloa sairastava täti.
Kannan muistini sopukoissa lukemieni kirjojen jättämää jälkeä. Voi olla, että mielikuvitukseni rakastaa kaikkea mahdollista lumoavaa ruokaa, mitä tarjoan sille lukemalla, katselemalla, kuuntelemalla ja kirjoittamalla. Niin tai näin, siellä ne vain näyttävät olevan ja oikeassa hetkessä muistot mönkivät päivänvaloon ja saan kiinni lumosta, jonka tarina kauan sitten minulle antoi.
6.2.2014
5.2.2014
Jatkokertomuksia
27.1.2014
Puiden henget
Heipä kaikille lukijoille
Puut vetävät kaikkia lapsia puoleensa. Puissa on energiaa ja se on yhteydessä keijujen valtakuntaan. Lapset viihtyvät luonnostaan paikoissa, joista löytyy keijuja. Ne saavat mielikuvituksen laukkaamaan ja innostavat leikkimään. Lapset tunnistavat vaistomaisesti puun hengen.
Puiden henget ovat hyvin arvokkaita. Ne ovat rakastavia ja lempeitä ihmisiä kohtaan ja viihtyvät ihmisten lähellä. Ted Andrews
Ei ihme, että lapset rakastavat puissa kiipeilyä, metsissä rymyämistä ja puiden alla leikkimistä. Eikä ihme, että moni lapsi kertoo nähneensä luonnonhenkiä.
Jos lapsesi kertoo tarinoita luonnonhengistä: keijuista tms. Voisin ilomielin julkaista niitä blogissani. Joten laittakaa vain rohkeasti lastenne satuja ja kuvituksia minulle. Palkkioita en valitettavasti maksa, ajatus on, että voisimme kirjoitella kirjoittamisen riemusta ja kertoa toisillemme satuja.
22.1.2014
Pääsi loru
Lorut ovat olleet minulle hyvin rakkaita aina (satujen lisäksi). Muistan vieläkin yhden loru-rallatuksen alun. Luin sen jostain aikuisten romaanista. Itse romaania en muista, mutta lorun kyllä. Aikaa on vierähtänyt noin nelisenkymmentä vuotta.
Lorurallatus meni näin:
rimminnällä, rimminnällä
rimminnällä reen
everst perra peen
lutvik lukka seen
vuotokrassa
krassa seen
untan kriimantee
loru jatkuu, mutta mulla muisti pätkii. 6.2 torstai: muistin, kuin muistinkiin, lopulta, koko lorun. Nyt se on korjattuna tuossa yllä.
Toivoisin joskus muistavani kirjan, mistä sen luin. Voisi tarkistaa, kuinka lorurallatus loppujen lopuksi menikään. Kummasti se vain on muistin syövereissä "makoillut". Aina välillä se sieltä kurkistaa ja muistuttaa itsestään.
20.1.2014
Satu luettavaksi
Tai ehkä se enemmänkin kertoo, kuinka pelko sulkee ovia ihmeiden täyttämään elämään. Pelko pysäyttää virtojen juoksun ja tuulen tuiverruksen.
15.1.2014
Elämän taika
Ted Andrews
14.1.2014
13.1.2014
Omat lorut
Lisäsin Sanaleikkejä -sivun, johon kokoan leikkejä, joissa käytetään sanallista ilmaisua leikkimiseen.
12.1.2014
Omat sadut
11.1.2014
Kirjoittaminen
Haasteena itse koen tekstin tuottamisen sellaiseen asuun, että "lapsikin" sen ymmärtää, mutta kuitenkin teksti olisi hyvin kirjoitettua.
Tove Jansson:in kirja "Muumilaakson marraskuu" sai minut (jälleen kerran) huokailemaan Toven nerokkuutta luoda tekstiä.
Teksteissäni pyrin pääsemään "omaan ääneen", joka olisi hauskaa ja samalla nokkelaa. Luotan lasten kykyyn ymmärtää enemmän kuin me aikuiset oletamme. Lapsille tarkoitetun kirjallisuuden lukeminen olisi varmaan meille aikuisillekkin hyvää tekevää. Hyvä satu tai fantasiatarina pitää sisällään paljon, enemmän kuin päältä uskoisi.
En pelkää oman katu-uskottavuuteni menettämistä, vaikka lainailenkin kirjastosta Astrid L.,Tove J., tuotantoa (uudelleen ja uudelleen) ym. lasten satukirjoja. En häpeä tunnustaa lukevani Terry P. fantasiaparodioita mahakippurassa.
Päätin yli kymmenen vuotta sitten: En halua vanheta viisaasti, vaan haluan heittäytyä huppuksi.
Vaikka olen kirjoittanut enemmän ja vähemmän koko ikäni, koen olevani aika alussa. Vasta viime vuosina olen päässyt kirjoittamaan enemmän ja kun minulle tarjottiin kustannussopimusta (usean hylkäämisen jälkeen), sain rohkeutta tarttua kirjoittamisen haasteeseen vakavammin.
Sitä, tuleeko minusta koko kansan kirjailijaa, ei voi tietää. Mutta saan luoda ja elää hetken niissä satu- ja fantasiamaailmoissa, mitkä koen lapsenlailla olevan olemassa (ainakin minun mielikuvituksessani).
Saduntekijä
Hei sinulle, joka eksyit tälle blogille.
Olen rakastanut satuja, fantasiaa ja loruja aivan pikkutytöstä asti.Pikku tyttönä olin tosissani väittänyt nähneeni keijuja ulkona. Muistan myös, että uskoin vakaasti jonkun otuksen asuvan sänkyni alla ja yritinkin hypätä vuoteeseeni kaukaan. Lisäksi kiedoin jalat tiukasti peiton sisään, ettei mokoma otus vain koskisi niihin.
Kun opin lukemaan, luin, luin ja luin.
Omien lasten syntyminen antoi minulle taas hyvän syyn palata satujen ja fantasian pariin. Aikuisille suunnatun fantasian lukeminen sai erään tuttavani kysymään minulta: Onko sinulla jäänyt jotain puutteita lapsuudessa, kun pitää tuollaista roskaa lukea?
En osannut kuin nauraa. Ahersin sillä hetkellä "Taru sormusten herrasta" -kirjaa läpi. Tämä tapahtui 80-luvulla.
En ole saanut vastausta vieläkään, onko lapsuuteni jäänyt jotenkin vajaaksi, mutta yli viisikymppisenä edelleen luen satuja ja fantasiaa, sekä kaikkein tärkeintä: kirjoitan ja luon sitä itse.